نقش آینده نگری در زندگی
اگر به زندگی افراد موفق نگاه کنیم، میبینیم که آنها خیلی زودتر از رسیدن به قله، موقعیتشان را پیش بینی کرده بودند. آنها آینده خود را خلق کردند. اما چگونه؟ این افراد یک چشم انداز کاملا مشخص و واضح از آیندهای که میخواهند در ذهن داشتند و قدم به قدم به سوی آن پیش رفتند.
براساس مطالعات متخصصان روانشناسی مثبت گرا، آینده نگری یکی از مهمترین تواناییهاییست که یک فرد برای رسیدن به اهدافش به آن نیاز دارد. آینده نگری یعنی «یک جهت گیری شناختی برای آینده، یک نوع عقلانیت عملی و خودکنترلی که به طور موثر به دستیابی به اهداف بلندمدت فرد کمک میکند». به بیان دیگر اینکه قله پیش رویمان را ببینیم و به سوی آن بر اساس یک نقشه عملی و برنامه ریزی قدم برداریم.
چگونه آینده نگر باشیم؟
در ادامه راهکارهایی را خواهید خواند که به شما در آینده نگری و برنامه ریزی برای آینده کمک خواهد کرد.
۱. نقشه بکشید
شناسایی اهداف مناسب، توسعه برنامه نوشته شده برای رسیدن به این اهداف و اجرای گامهای عملی مورد نیاز بری رسیدن به آنها میتواند میان موفقیت و شکست در زندگی تفاوت ایجاد کند. اگر یک برنامه مکتوب داشته باشید، انگیزه بیشتری برای شروع کارها و سرمایه گذاری در راستای قلهی مقصودتان خواهید داشت.
۲. اهدافتان را به اشتراک بگذارید
انجام این کار جز مهمی از هدف گذاری و آینده نگری است. زمانی که با دیگران در رابطه با اهدافتان سخن میگویید، یک شبکه حمایتی از افرادی که به موفقیت شما علاقهمند هستند تشکیل میدهید و میتوانید از آن سود ببرید. این امر همچنین منجر به بیان دیدگاهها حول محول اهداف شما میشود که در این صورت اطلاعات و بینش عمیقتری نسبت به مسیر پیش رو خواهید یافت؛ و مهمتر از همه، این کار شما را مسئول رسیدن به هدف میکند – یک محرک قدرتمند!
۳. تصمیم سازی کنید
پروسهی تصمیم گیری میتواند بسیار سخت باشد اگر بخواهید به آن همه یا هیچ نگاه کنید. به جای اینکه تصمیم بگیرید «هر هفته ۵۰ تومان پس انداز میکنم» یا «من هر روز صبح به باشگاه میروم» یا «من هر روز ورزش خواهم کرد» با خود قرار بگذارید «هر هفته دو یا سه بار به گردش میروم» یا «هر هفته میزان ورزش کردنم را افزایش میدهم».
۴. قدمهای کوچک بردارید
در حالیه که رسیدن به اهداف بزرگ ممکن است دلهره آور به نظر برسد، اهداف کوتاه مدت قابل دستیابیتر هستند. برای مثال اگر روزی ۵۰۰۰ تومان پول پس انداز کنید، رسیدن به پس انداز بزرگ راحتتر خواهد بود. همچنین ثابت قدم ماندن در مسیر برایتان سادهتر خواهد شد. حتما در مسیر خود موفقیتهای کوچک را جشن بگیرید.
۵. صبور باشید
برنامه ریزی و قدم برداشتن در راستای رسیدن به اهداف میتواند به انسان حس هدفمندی و جهت گیری بدهد. اما همیشه احتمال برگشت به عادات گذشته و رها کردن تصمیمات وجود دارد. به جای تسلیم شدن در برابر موانع، برنامه خود را اصلاح کنید یا فعالیتهایی را در نظر بگیرید که بتوانند جایگزین عادات نامطلوبتان شوند.
۶. افراط و تفریط نکنید
فرض کنید میخواهید برای خرید یک وسیله مهم در راستای کارتان پس انداز کنید. احتمالا اولین چیزی که به ذهنتان میرسد این است که از هزینه سرگرمی یا سفرهای خود کم کنید تا بتوانید به مقدار لازم پول ذخیره کنید. اما اینکار گاهی آنقدر شما را افسرده و درمانده میکند که ماندن در مسیر اهدافتان غیرممکن میشود و در نهایت اوضاع بهتری نخواهید داشت. به عبارت دیگر تعادل کلید حل این مسئله است. اقدامات دشوار و ناگهانی برای مسیرهای طولانی پایدار نیستند.
سخن آخر
به جای حمایت از این دیدگاه که رسیدن به آیندهای مطلوب یا ثروت یا سلامتی تلاش بی وقفه و شبهای بی خوابی میخواهد، من به شما این ایده را میدهم که به منابع خود اعتماد کنید و مسیر را شفاف ببینید. نقش آینده نگری در زندگی دقیقا همین است. نه تنها آرامش لحظهی حاضر را از شما نمیگیرد بلکه بیشتر آرام خواهید بود چرا که در حال خلق چشم اندازی فوق العاده هستید.